Här hittar du tips för att göra din egen gitarrimport eller basimport. Vill du ha hjälp eller tycker det fattas något är det bara att maila mig. Aktuell valutakurs kan du hitta hos www.forex.se. Tullinformation hittar du på www.tullverket.se Något som kan vara bra att tänka på när man vill importera instrument från USA är att det inte alltid lönar sig. Tex kostar en Gibson LP standard c:a 21.000kr i dagens dollarkurs. Lägg på c:a 1500kr i frakt och 30-35% i olika avgifter och det blir inte billigare än i Sverige. Det går att hitta bra begagnade LP classic (nästan samma gitarr som standarden) för 11-12.000kr i Sverige vilket är prisvärt. Kostar en gitarr under 15.000kr i Sverige ska det mycket till för att man ska kunna spara många tusenlappar. Det är lätt att bli "lurad" av de låga priserna och inte räkna på vad slutpriset blir. Ett enkelt sätt att få fram ett ungefärligt slutpris är att lägga på 50% på inköpspriset, (på instrument under 1500$), för att få det pris du betalar när gitarren/basen kommit hem till dig. Om vi tar en Fender am. standard som exempel (tillverkas inte längre): C:a 10.000kr i inköp + frakt c:a 1500kr + moms, tull etc c:a 30%. Slutsumman är då c:a 15.000kr. (Om du funderar på att köpa en bas/gitarr kan det vara en bra idé att köpa tillbehör samtidigt. Instrumentet skickas ofta i en stor pappbox och allt som oftast finns det en del plats över till andra saker. De flesta tillbehören är prisvärda och speciellt delar till instrumenten).
Saker att tänka på när du tar in ett instrument från USA
1. Exakt vad vill jag ha? Det finns ofta fler modeller och färger att välja på i USA så kolla tillverkarnas hemsidor för tips och idéer. Många av dem har sidor där man kan sätta ihop sin egen gitarr.
2. Välj ut 2-3 färger . Många gånger är det svårt att hitta en gitarr/bas med exakt de specifikationer du vill ha, så kan du tänka dig lite olika färger kommer det påskynda köpet. Väntetiden på en Gibson/Fender custom shop är idag generellt 4-12 månader. Många andra märken har minst 3 månaders väntetid. (Vill du ha mickarna eller stallet utbytt kan det vara en bra idé att göra det direkt i USA eftersom det antagligen blir billigare. Fråga musikaffären om de kan göra det om gitarren/basen redan finns på deras lager). 3. Välj musikaffär med omsorg. Generellt är amerikanarna betydligt bättre på service än vad vi är vana vid så den biten brukar inte vara något större problem. Välj gärna en affär med bra utbud och som generellt verkar vara seriösa. De flesta affärer som är återförsäljare åt de stora märkena platsar in under den kategorin. Kolla också deras hemsida om vad som gäller angående frakt och överföring av pengar. Majoriteten av affärerna vill inte ta ett icke amerikanskt Visa/Mastercard som betalning. Alla musikaffärer skickar inte heller instrument utanför USA. Maila och fråga dem om vad som gäller. Det är heller inte lika lätt att få värdet nedskrivet på gitarrer/basar idag vilket gör att svensk moms och tull tillkommer. När en musikaffär skriver ned värdet på din gitarr begår de faktiskt ett brott eftersom de måste redovisa den summan till "skatteverket" och inte den riktiga summan.
4. När du kollat runt hos olika affärer vad de tar för det instrument du vill ha, räkna då ut totalkostnaden. I totalkostnaden ingår inköpspris + frakt + tull + moms + övriga avgifter som kan tillkomma. Generellt kan du använda följande formel för att få ett rätt exakt slutpris. För instrument över 15.000kr i inköpspris: Inköpspriset x 1,4 = totalkostnad För instrument under 15.000kr i inköpspris: Inköpspriset x 1,5 = totalkostnad Anledningen till att man gångrar med 1,4 och inte 1,5 på de dyrare instrumenten är att de fasta kostnaderna som tex. frakt inte blir en lika stor del av totalkostnaderna som på en billigare variant. Se exemplet med en LP classic och en Fender strata.
5. Tänk på att ett instrument som köps i USAinte har gällande garantieri Europa. Fråga affären vad som händer om tex. halsen gått sönder när du fått hem gitarren/basen. (Störst problem om man köper ett instrument med limmad eller neck-thru modell. Till en Fender kan man i princip alltid hitta bra begagnade delar). Antagligen blir det så att du får försöka göra upp det hela med fraktbolaget. Är inte instrumentet fullt försäkrat för att slippa tull och moms kommer du inte att få ut mer än det som står som försäkringsbelopp oberoende av det verkliga värdet på gitarren. Säg gärna till affären i USA att lossa på strängarna så att de inte skapar spänningar som kan göra att halsen går sönder. Kolla med din hemförsäkring vad som gäller om din nya 40.000kr gitarr skulle gå sönder när du spelar på den hemma med tanke på att det inte finns några gällande garantier.
6. Om du känner någon i USA som kan köpa och skicka instrumentet åt dig kan det vara en bra idé att köpa från en annan delstat. Du slipper på så sätt den amerikanska momsen på 5-9% som aldrig står med i priset. Att få den skickad kostar max 70$ och om du sparar 5% på 2000$ blir det 100$. 8% av 2000$ är 160$.
7. Tänk efter både en eller två gånger på om Ebay är det bästa stället att köpa från. Om det är en musikaffär som auktionerar ut saker är det ofta inga problem men tänk om du köper av en privatperson som skickar dig något helt annat än vad du köpt.
8. Hade du tänkt att plocka med dig ett instrument när du är på semester i USA kan du kolla gbase.com för mer info om seriösa handlare i den staden/området du ska besöka. Tänk på att mycket av det som finns på deras hemsidor bara ligger där för referens och det är mycket möjlig att instrumentet redan är sålt. Undvik gärna de stora kedjorna för deras priser/service/kunskap är ofta sämre än de mindre affärernas. Följande länk från Ed Roman är läsvärd: www.edromanguitars.com/rant/chains.htm Parallellimport är olagligt och p.g.a en dom, Silhouette-domen, har konkurrensen minskat eftersom många företag har ensamrätt på vissa märken. Bra för dem. Dåligt för dig. Här kommer ett citat från konkurrensverkets rapport 1999:1 "Parallellimport - effekter av Silhouettedomen"."En slutsats som dras i rapporten är att parallellimport i grunden är positiv för den svenska ekonomin och för de svenska konsumenterna. Svenska konsumenter framstår därför som förlorare på en begränsning av parallellimporten." (Hämtat från sammanfattningen). "Denna typ av import anses skapa press på kostnader och priser och bidrar till en dynamisk utveckling i näringslivet som har stor betydelse för konkurrensförhållandena på längre sikt, särskilt i en liten och öppen ekonomi som den svenska."(s.9) Någon som är förvånad? Alla som är för monopol räcker upp handen nu! Det finns dock inget som hindrar dig som privatperson att ta in instrument. Se till att utnyttja det.